Redesign of the scenic park

_RAVERSYDE SCENIC PARK HAS BEEN UNDERGOING IN 2014, A FULL REDESIGN.

Large

The planting of no less than 15,500 trees and several thousands of shrubs has concluded the redesign of the Raversyde Scenic Park.  It concerns indigenous species that thrive well in the fat polder clay; a number of non-native species have been removed. 

Additional pools have been dug for amphibians, the polder watercourse running straight through the domain has been given a soft bank and the grassland is now grazed, leading to a greater diversity of habitat conditions for flora and fauna. The paths have been renewed and the large east-west axis at the edge of the listed European Habitats Directive site has been completely redesigned. This axis has been redone in concrete so as to make it also accessible to cyclists, who now have a beautiful and safe alternative for Nieuwpoortsesteenweg and Duinenstraat. This principal path furthermore constitutes the initial or final part of Ostend’s Groen Lint or Green Belt route, which guides soft road users along the forest at the edge of the city. 

A large play structure, play hills and a lookout tower significantly increase the provincial domain of Raversyde’s appeal to children and youngsters. In addition, a spacious dog run has been provided to cater to the needs of dogs and their owners.

This project was a cooperation between various provincial services: Raversyde; Parks and Green Spaces; Environment, Nature and Water Policy; and Mobility. The project was approved by the Agency for Nature and Forest and received substantial subsidies from Toerisme Vlaanderen, € 200.000) and from the European Union, € 215.000 (within the scope of the 2 Seas project called Maxigreen). The Daikin company supported the redesign of the park through sponsorship.