Haacht

ANTITANKGRACHT EN SLUISBUNKER H4 (WO II)
Rondleidingen, re-enactment, fiets- en wandelroute

De Belgische gevechtsbunker H4 deed dienst als bewaking van de sluis tussen de Dijle en de antitankgracht (ATG-gracht). De betonnen muur uit 1939 (bij de gracht) is meer dan 3 kilometer lang en 3 meter hoog.
De antitankgracht maakte deel uit van de KW-lijn: de hoofdweerstandsstelling Koningshooikt - Waver (met verlenging naar Namen). In de jaren 1930 was dit belangrijk voor het Belgische verdedigingssysteem. Op het infobord vind je een foto van de originele beschildering van de bunker. Verder vind je er een volledig gerestaureerd Cointetelement, een antitankhindernis die ook ‘Belgische poort’ genoemd werd. Er stonden er heel wat aan elkaar geschakeld opgesteld, langs de KW-linie. 
Een gids in uniform leidt je rond in de bunker en bij de antitankgracht. Tijdens de rondleiding zie je restanten van loopgraven en schuttersputten. Breng ook een bezoek aan de kampsite met re-enactors en voertuigen. Wie wil kan de bewegwijzerde fietsroute ‘Bunkers Binnenste Buiten’ volgen. Of combineer erfgoed en natuur met de bewegwijzerde ‘Bunker wandelroute’ van 6,8 km. Je wandelt langs verschillende bunkers en de antitankgracht. Een aanrader voor families! 

WANNEER
Doorlopend van 10:00 tot 18:00.
Ontbijtcafé om 8:00.
Extra: War & Army café met muziek op zaterdag 4 juni vanaf 18:00.
INSCHRIJVEN NIET NODIG
DEELS ROLSTOELTOEGANKELIJK

Onthaalsite Dijk van de Dijle is rolstoeltoegankelijk van de Oude Hansbrug tot de antitankgracht.
De bunker en de wandeling zijn niet rolstoeltoegankelijk.
INFO
[email protected]
016 26 94 18

LOCATIE
Dijk van de Dijle, Onthaalsite Antitankgracht, Roostweg z/n, 3150 Haacht.
Met de auto: parkeren kan in de Hansbrugweg of de Wilde Heide. In de Roostweg en op de site zelf geldt een parkeerverbod.
Met de fiets: ter hoogte van de Hansbrug verlaat je de Keerbergsesteenweg naar de Dijledijk (richting Werchter). Via de onthaalsite Dijk van de Dijle kom je aan de bunker. Er zijn fietsrekken voorzien.
GPS: 50,9848° - 4,6440°
ORGANISATIE
Lokaal bestuur Haacht i.s.m. vzw Ho8 en WinAr.

Bunkerdag 2022
Bunkerdag 2022
Bunkerdag 2022
Bunkerdag 2022
Bunkerdag 2022