DESSEL

SITE ROND DE OBSERVATIEBUNKER E13BIS (WO II)
Bunkerwandeling met brochure ‘Op pad met sergeant Gilbert’ (voor families)

Wist je dat Dessel en de Kempische kanalen een belangrijke rol speelden in de Duitse inval op 10 mei 1940? Leon Populair was Kapitein-Commandant van het 3de eskadron van de 18de Infanteriedivisie. Zijn eskadron was in negen groepen verdeeld en bemande de bunkers. Populair voerde het commando vanuit bunker E13bis.

De Belgische militairen hielden er van 10 tot en met 13 mei 1940 stand. Ze kregen ondersteuning van een Franse tankeenheid. Er vielen slechts enkele Belgische gewonden, terwijl Duitsland tientallen soldaten verloor.

De uitgestippelde wandeling ‘Op pad met Sergeant Gilbert’ neemt je mee in het verhaal van Gilbert, een Belgische sergeant die deelnam aan de strijd bij de Desselse bunkers en kanalen. Aan de hand van een kindvriendelijke brochure leer je meer over bunkers, loopgraven en het dagelijks leven als soldaat in oorlogstijd. Je gaat zelf op stap met je gezin.

In de bezoekersruimte van de Sas4-toren staat een vitrinekast met authentieke objecten die de rode draad vormen doorheen de wandeling. Meer info over deze voorwerpen kan je raadplegen via de gratis Erfgoedapp. De bunker zelf is niet toegankelijk voor individuele bezoekers.

Deze activiteit is onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen.

WANNEER
Doorlopend van 10:00 tot 18:00.
De uitstippelde wandeling kan je nog op een andere datum doen en dit vanaf vanaf 24 mei. Check de openingsuren op www.dessel.be/sergeantgilbert

INSCHRIJVEN NOODZAKELIJK

ROLSTOELTOEGANKELIJK

LOCATIE
Vertrek en eindpunt wandeling: Sas4-toren, Nieuwedijk 72Z, 2480 Dessel.
GPS: 51.2347°, 5.1635°

INFO
www.dessel.be/sergeantgilbert
Download vooraf de brochure op bovenstaande website. Je kan de brochure ook verkrijgen in de bezoekersruimte van de Sas4-Toren.

ORGANISATIE
Gemeente Dessel, Molse Gidsenkring, K.erf en Battleforthelocks.

Dessel
Dessel
Dessel