NIEUWPOORT

TILLY 2 WEERSTANDSNEST (WO II)
Rondleiding met gids

Deze bunker uit de Tweede Wereldoorlog werd in 2014 toevallig ontdekt tijdens grondwerken onder het Koning Albert I monument. De grondwerken gingen gepaard met de bouw van het bezoekerscentrum Westfront, dat bezoekers wil introduceren in de turbulente geschiedenis van de Groote oorlog. Het ligt bij het sluizencomplex De Ganzepoot, van waaruit de IJzervlakte onder water werd gezet.

Tijdens WO II werd het Sluizencomplex omgeven en verdedigd door verschillende Widerstandsneste en Stützpunkte. De bunkers staan bekend als Tilly 1, 2 en 33. De bunker kon onmiddellijk herkend worden als een Regelbau 6568-bunker, een personeelsbunker voor 15 man. Dit bunkertype werd gebouwd vanaf 1943. Op een zijmuur is Ost-W 019-252 geschilderd. De bunker maakt deel uit van Steunpunt Oostende West (252 is het bunkernummer). Naast de ingang is ‘St’ te lezen, wat staat voor Ständige Ausbau. Deze bunker in gewapend beton is bestand tegen directe voltreffers en voorzien van gasdichte deuren. De muren en het dak zijn 2 m. dik. 

Deze bunker is nog nooit opengesteld voor publiek. Je bezoekt de bunker onder begeleiding van een gids. De gids vertelt je meer over de functie van de bunker en het dagelijks leven van de soldaten. 

Deze activiteit is onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen.
Check: www.nieuwpoort.be/bunkerdag

WANNEER 
Meer info over de uren: www.nieuwpoort.be/bunkerdag

INSCHRIJVEN NOODZAKELIJK
Reserveren via: www.nieuwpoort.be/bunkerdag

NIET ROLSTOELTOEGANKELIJK

LOCATIE
N380/Sluizen, 8620 Nieuwpoort.
De bunker ligt onder het Koning Albert I monument aan de kant van de sluizen. 
Achterkant bezoekerscentrum Westfront, bij de ingang van de schietclub.
GPS: 51,1365° - 2,7562°

INFO
[email protected]
058 79 50 00

ORGANISATIE
Stad Nieuwpoort

Nieuwpoort
Nieuwpoort
Nieuwpoort