Bredene

Vandaag open van 10:30 tot 18:00
Laatste toegang één uur voor sluitingstijd
Bekijk de openingsuren
zondag, 9 juni, 2019

 

Bredene
Vuurleidingspost spoorwegbatterij E690 (Steunpunt Bruchmüller of Goltz)

Deze observatiebunker/vuurleidingspost is het enige wat nog rest van een batterij met zwaar spoorweggeschut dat vanaf eind 1941 in Bredene geïnstalleerd werd ter bescherming van de torpedobootbasis in Oostende. De waarnemers in de bunker stuurden drie zware kanonnen aan, die alle richtingen uit konden schieten. De spoorwegkanonnen waren via een spoorlijn verbonden met het station van Oostende. Op zijn hoogtepunt waren er een veertigtal militaire constructies gebouwd in de omgeving. Na de oorlog nam de Belgische Zeemacht een deel van het complex over.

Naast de vuurleidingspost worden vandaag heel wat nog werkende historische (verre)kijkers uit de Tweede Wereldoorlog opgezet. Er is een demonstratie van historische verrekijkers. Specialisten geven uitleg over de kijkers en geven je zelf de kans om de zee te turen.

Ook gids André Baert is present op de site: hij neemt je mee in de geschiedenis van het bunkercomplex, maar gaat hierbij ook in dialoog met de bezoeker. Over oorlog, conflict, de rol van de bunkers vandaag, graffiti op dergelijke monumenten, enz. Vanuit een aparte invalshoek wordt op een bijzondere manier naar de restanten van de oorlog gekeken.

Praktische info

 

Atlantikwall Europe

Binocular History Society