BREDENE

VUURLEIDINGSPOST STEUNPUNT BRUCHMÜLLER OF GOLTZ (WO II)
Gidsen geven doorlopend uitleg

Twee gidsen geven doorlopend uitleg. Je komt meer te weten over de observatie- en vuurleidingsbunker en de andere verborgen bunkers. Ook WO I komt aan bod. Wist je dat er een observatiebunker op deze plek lag? Deze observatiebunker (Katsbach) gaf inlichtingen door aan batterij Deutschland. 

Deze activiteit is onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen.

Deze observatie- en vuurleidingsbunker is het enige wat nog rest van de spoorwegbatterij E690 (steunpunt Bruchmüller f Goltz). Dit bunkercomplex bestond uit een veertigtal constructies. Het was uitgerust met 3 zware kanonnen. De observatie- en vuurleidingsbunker bestaat uit een observatieruimte en een rekenkamer. Er is ook een radiokamer en een bemanningsverblijf.

De bunkers van batterij E690, Batterij ‘Stützpunkt Bruchmüller en Stp Goltz’, werden eind 1941 gebouwd ter bescherming van de torpedobootbasis in Oostende. De waarnemers in de bunker stuurden de 3 kanonnen aan. De spoorwegkanonnen waren via een spoorweg verbonden met het station van Oostende.

Tussen 1942 en 1943 werden er een 30-tal bunkers (regelbau 500-600) toegevoegd: manschappenbunkers, keukenbunker, machinebunker,... Er werden ook minder stevige VF-bunkers (Veldmässige Ausbau) gebouwd. Deze bunkers hadden een muurdikte van minder dan 2 meter. Er waren ook Wellblech bunkers met een rond dak in golfplaten. Ze kregen een luchtafweergeschut (Flak) en een zoeklicht.

Bredene
Bredene