Knokke-Heist

SINT-DONAASPOLDER | STUTZPUNKT DORA (WO I)
Rondleiding met gids

Het Fort Sint-Donaas werd in het begin van de 17de eeuw, tijdens de Godsdienstoorlogen, aangelegd. Samen met andere forten moest het de kanalen richting Brugge verdedigen. Ruim honderd jaar later, tijdens de Spaanse Successieoorlog, werd het fort verbouwd ter verdediging van het ‘Nederlandse’ grondgebied. Dit op basis van plannen van Menno Van Coehoorn. 
Deze strategische plek werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt in de Duitse grensverdediging. De bunkers van Steunpunt Dora maakten toen deel uit van De Hollandstellung. De Hollandstellung was een Duitse bunkerlinie langs de grens met Nederland, tussen Knokke en Vrasene. Deze sloot aan op de Antwerpse fortengordel. 
De linie werd aangelegd omdat de Duitse legerleiding een aanval vreesde via de Schelde en het neutrale Nederland. Al in 1915 en 1916 bouwden de Duitsers een elektrische draad, de fameuze ‘dodendraad’, om de spionageen smokkelactiviteiten, maar ook de vluchtelingencrisis onder controle te krijgen. De bunkers waren dus verbonden met een voor die tijd erg innovatieve prikkeldraadversperring. 
De gids van Natuurpunt leidt je langs bunkers en verborgen natuurpracht. In de bunkers vind je heel wat planten- en diersoorten. Hij vertelt hoe erfgoed en natuur beschermd worden.

WANNEER
Start rondleidingen om 9:00, 10:30, 14:00 en 15:30 (duur: 80 min).
INSCHRIJVEN NODIG
Mail naar [email protected]
NIET ROLSTOELTOEGANKELIJK
INFO

[email protected]
050 62 35 69

LOCATIE
Sint-Donaaspolder, Mostaertdijk 4, 8300 Knokke-Heist.
Vanaf de Rotonde in Westkapelle: rij naar het noordoosten op de Dudzelestraat (N376).
Neem op de rotonde de eerste afslag. Vervolg je weg naar de Hoekestraat, sla linksaf naar de Roden-Ossenstraat. Sla na 1,8 km. rechtsaf naar de Mostaerddijk.
De bunkers op het fort liggen in een weide, die vanaf de openbare weg via een klaphekje toegankelijk zijn.
GPS: 51.3039881, 3.3609855
ORGANISATIE
Atlantikwall Raversyde i.s.m. Natuurpunt Knokke-Heist.

Bunkerdag 2022
Bunkerdag 2022
Bunkerdag 2022