HAACHT

ANTITANKGRACHT EN SLUISBUNKER H4 (WO II)
Rondleiding met gids, re-enactment, bewegwijzerde fietstocht en antitankgrachtwandeling

Een gids in uniform leidt je rond in de bunker en de antitankgracht. Tijdens de gegidste wandeling kan je restanten zien van loopgraven en schuttersputten. Wie wil kan ook de bewegwijzerde fietsroute ‘Bunkers Binnenste Buiten’ volgen. Of combineer erfgoed en natuur met de bewegwijzerde Antitankgrachtwandeling. Een aanrader voor families!

Deze activiteit is onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen.

De gevechtsbunker H4 deed dienst als bewaking van de sluis, tussen de Dijle en de antitankgracht. Deze betonnen muur uit 1939 is meer dan 3 kilometer lang en 3 meter hoog.

De antitankgracht maakte deel uit van de KW-lijn: de hoofdweerstandsstelling Koningshooikt - Waver (met verlenging naar Namen). In de jaren 1930 was dit de ruggengraat van het Belgische verdedigingssysteem. Er is nog steeds een infobord met de originele beschildering van de bunker.

Je vindt er een volledig gerestaureerd cointet-element, een antitankhindernis. Wist je dat hierover een boek werd geschreven? Je kan kennismaken met de auteur van dit boek. Sta je even stil bij het herdenkingsbord voor de soldaten die sneuvelden tijdens het bombardement van de Oude Hansbrug in 1940?

WANNEER 
Doorlopend van 10:00 tot 18:00.

INSCHRIJVEN NIET NODIG

DEELS ROLSTOELTOEGANKELIJK
Onthaalsite Dijk van de Dijle (Antitankgracht) is rolstoeltoegankelijk van de Oude Hansbrug tot de antitankgracht. De bunker en wandeling zijn niet rolstoeltoegankelijk.

LOCATIE
Dijk van de Dijle, Onthaalsite Antitankgracht, Roostweg z/n, 3150 Haacht.
Met de auto: verlaat de Keerbergsesteenweg naar de Roostweg. Rij op het einde van de Roostweg de parking op (grasveld). Ga te voet verder, je kan de bunker al zien. 
Met de fiets: ter hoogte van de Hansbrug verlaat je de Keerbergsesteenweg naar de Dijledijk (richting Werchter). Via de onthaalsite ATG kom je aan de bunker.
GPS: 50,9848° - 4,6440°

INFO
[email protected]
016/ 26 94 18

ORGANISATIE
Gemeente Haacht i.s.m. vzw Ho8

Haacht
Haacht
Haacht