KNOKKE

SINT-DONAASPOLDER | STÜTZPUNKT DORA (WO I) 
Rondleiding met gids

Een gids van Natuurpunt vertelt je meer over de bunkers, maar je ontdekt ook een verborgen natuurparel. In de bunkers, uit een woelig verleden, leven nu heel wat planten- en diersoorten. De gids vertelt hoe erfgoed en natuur beschermd worden.

Deze activiteit is onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen.

Het Fort Sint-Donaas werd in het begin van de 17de eeuw aangelegd tijdens de godsdienstoorlogen. Samen met andere forten moest het de kanalen richting Brugge verdedigen. Ruim honderd jaar later, tijdens de Spaanse Successieoorlog, kwam het fort in handen van Menno Van Coehoorn, die het verbouwde om het ‘Nederlandse’ grondgebied te verdedigen.

Deze strategische plek werd in de Eerste Wereldoorlog opnieuw gebruikt in de grensverdediging van de Duitse troepen. De bunkers van Steunpunt Dora maakten toen deel uit van De Hollandstellung. Dit was een Duits netwerk van kustbunkers langs de grens met Nederland, tussen Knokke en Vrasene. Reden voor de aanleg van deze linie was de vrees van de Duitse legerleiding dat de geallieerden zouden aanvallen vanuit het neutrale Nederland.

De bunkers waren onderling verbonden met een, voor die tijd erg innovatieve, elektrische draadversperring. Het Marinekorps Flandern bouwde de bunkers.

WANNEER 
Start rondleiding: 9:00, 10:30, 14:00 en 15:30 
(duur: 80 min.).

INSCHRIJVEN NOODZAKELIJK
Mail naar [email protected]

NIET ROLSTOELTOEGANKELIJK 
Neem uw laarzen mee bij nat weer.

LOCATIE
Sint-Donaaspolder, Mostaertdijk 4, 8300 Knokke-Heist.
Vanaf de Rotonde in Westkapelle: rij naar het noordoosten op de Dudzelestraat (N376). 
Neem op de rotonde de eerste afslag. Vervolg je weg naar de Hoekestraat, sla linksaf naar de Roden-Ossenstraat. Sla na 1,8 km. Rechtsaf naar de Mostaerddijk.
De bunkers op het fort liggen in een weide, die vanaf de openbare weg via een klaphekkentje toegankelijk is.
GPS: 51,3041° - 3,3609°

INFO
050 62 35 69, [email protected]

ORGANISATIE
Natuurpunt Knokke-Heist i.s.m. Atlantikwall Raversyde

Knokke
Knokke
Knokke
Knokke