KRUIBEKE

SCHANS LANDMOLEN EN BUNKERS STELLUNG ANTWERPEN (WO I EN WO II)
Bezoek de bunker en de schans

Schans Landmolen is één van de 11 betonnen verdedigingswerken (schansen) uit de buitenste fortengordel van de vesting Antwerpen. Deze vesting moest Antwerpen versterken tegen zowel een Franse als een Duitse inval.

Breng een bezoekje aan de bunkers van Stellung Antwerpen en bezoek ook de Schans Landmolen.

Deze activiteit is onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen.

De bunkers rond Schans Landmolen werden door de Duitse bezetter aangelegd als onderdeel van de Duitse bunkerlinie ‘Westabschnitt’. Ze werd in 1916-1917 gebouwd om een invasie vanuit het westen en vanuit Nederland tegen te houden. De bezetter zette meer dan 900 manschappen en lokale burgers in. De burgers werden verplicht tewerk gesteld.

Ze maakte deel uit van ‘Stellung Antwerpen’. Deze linie is ongeveer twaalf kilometer lang en situeert zich tussen de Schelde, ter hoogte van Fort Steendorp (Temse), tot de polders van Beveren. De linie telt 11 verschillende bunkertypes. De bunkers zijn een voorbeeld van hergebruik van militaire structuren uit WO I. Tijdens WO II werden de bunkers namelijk gebruikt door de burgerbevolking. De bevolking schuilde er in 1944 tegen de bommenregen, bij de luchtaanvallen op Antwerpen.

WANNEER 
10:00-18:00

INSCHRIJVEN NOODZAKELIJK
Mail naar [email protected]

NIET ROLSTOELTOEGANKELIJK

LOCATIE
Heirstraat N485, 9150 Kruibeke
Neem met de auto de E17-afrit 15a Haasdonk (richting Kruibeke). Auto parkeren bij de brug over de E17 Haagdam. Langs Heirbaan naar het zuiden lopen tot aanduiding rechts: richting Schans Landmolen.
GPS: 51.1571°, 4.2403°

INFO
[email protected] 

ORGANISATIE
Vrienden van de Schans Landmolen, met medewerking van de eigenaar van Schans Landmolen, vzw Fortengordels, Simon Stevin Stichting VVC, de Gemeente Kruibeke en WWTours.
 

Kruibeke
Kruibeke
Kruibeke