Expo | Oorlog in animatie

Date
-
Location
Atlantikwall Raversyde

EXPO 'OORLOG IN ANIMATIE' | 11 MAART TOT EN MET 12 NOVEMBER | ATLANTIKWALL RAVERSYDE | INBEGREPEN IN JE TICKET 

Oorlog komt vaak aan bod in (animatie)films. Zo waarschuwde de Amerikaanse tekenfilm ‘Peace on earth’ in 1939 voor oorlog. Uitgerekend dat jaar viel Duitsland Polen binnen en begon de Tweede Wereldoorlog.
Vandaag is er opnieuw oorlog in Europa. In de bijzondere setting van bunkers ontdek je kortfilms van Leonid Tyvoniuk, Raoul Servais en Roman Klochkov.

De film SIRENE (2022), van de Oekraïense filmmaker Leonid Tyvoniuk, richt zich op kinderen. Wat doe je bij een bomalarm? Deze animatiefilm wil kinderen helpen om met spanning en angst om te gaan. Het contrast tussen de kleurrijke kinderlijke figuren en de harde realiteit van de oorlog is beklijvend.

CHROMOPHOBIA (1965), van de Belgische filmmaker Raoul Servais, is een tijdloze kortfilm over een fascistisch regime. Een ketting chromofobe soldaten verstikt kleurrijke landschappen en snoert de bevolking de mond. Verzet komt in de figuur van Tijl Uilenspiegel die met zijn fratsen kleur terugbrengt. Chromophobia werd bekroond met heel wat prijzen en was de start van Raoul Servais zijn internationale carrière.

VREDE (2014) is een film van Roman Klochkov, een Belgische regisseur met Kazachse roots. Beer Victor en konijn Fritz hebben een breed wapenarsenaal in de aanslag. Ze weigeren om te onderhandelen en een oorlog tussen de dieren is onvermijdelijk. De film werd gerealiseerd binnen het project 12 minuten over vrede, ter ere van het honderdste herdenkingsjaar van WO I.

Expo | Oorlog in animatie