Open Monumentendag

Date
Location
Provinciedomein Atlantikwall Raversyde

OPEN MONUMENTENDAG | 10 SEPTEMBER | 10:30 – 18:00 (laatste toegang om 16:15) | GRATIS TOEGANG

Laat je onderdompelen in de het verhaal van Prins Karel en beide wereldoorlogen. Gidsen, vertellers en acteurs vertellen je meer over het boeiend verleden en loodsen je langs de fototentoonstelling en doorheen het mooie Provinciedomein Atlantikwall Raversyde.

Een aantal andere gidsen staan voor je klaar langs het parcours van Atlantikwall Raversyde. 

Verteller Dany Hendryckx, staat paraat. Hij kruipt in de huid van de klusjesman van Prins Karel en voert je mee in de vertelwandeling ‘Er was eens… Een Prins’. Prins Karel leefde tot aan zijn dood op het domein. Hij werd 120 jaar geleden, in 1903, geboren en stierf 40 jaar geleden, op 1 juni 1983. De wandeling leidt je langs de fototentoonstelling in het park, ‘De prins van Raversijde’. 
Deze wandeling start om 10:30, 14:00 en 16:00 en duurt zo’n 1,5 uur. Je dient je in te schrijven via www.raversyde.be (reservatieformulier nog niet beschikbaar). Start aan de ingang van Atlantikwall Raversyde.

In het park van het provinciedomein kan je tussen 10:30 en 17:00 ook een vertelparcours volgen, met 5 vertelacteurs op 5 boeiende locaties. Wist je dat Prins Karel een golfhokje en een zwembad had in het park? Dat bepaalde WO II-bunkers dienden om de luchthaven te verdedigen en nog steeds in het park aanwezig zijn? Ken je de koninklijke paardenstallen? Interessante historische verhalen leiden je doorheen het park. Benieuwd? Het infopunt aan de ingang van de Atlantikwall Raversyde zet je op het juiste pad.

Kom tussen 10:30 en 17:00 naar de bomvrije schuilbunker van Batterij Antwerpen in Raversijde, die gebouwd werd tijdens de eerste wereldoorlog. De batterij stond in verbinding met Batterij Aachen, die je nu nog kan bezoeken in Atlantikwall Raversyde. Wist je dat het terrein in de jaren zestig gebruikt werd als camping? Misschien vind je de verdwaalde campingbewoner terug? Het verleden komt op een ludieke manier tot leven in samenwerking met Cirq. Kinderen kunnen zelf een bunker bouwen met Horizon Educatief. Kom je de historische verrekijkers, uit WO I en WO II, testen? De Binocular History Society begeleidt je graag. Ontdek ook de kersverse speelzone en kom de horizon afturen op het fonkelnieuwe uitkijkpunt. Inschrijven is niet nodig.

De gereconstrueerde huizen van het middeleeuws vissersdorp Walraversijde komen tussen 10:30 en 17:00 tot leven. Living History Group Het Gruuthuse Huishouden bewoont de huisjes. Kom te weten hoe ze leefden in de late middeleeuwen, anno 1465. ANNO 1465 is op andere dagen enkel via groepsbezoek te reserveren, tijdens OMD kan je ze vrij als individuele bezoeker bezichtigen.

I.s.m. Stad Oostende, Het Gruuthuse Huishouden, The Newport Times On Tour, Cirq, Horizon Educatief en vzw De Lange Nelle.