Open Monumentendag

Date
Time
10:00 - 18:00

Op Open Monumentendag geven gidsen, in de gezonde openlucht, een woordje uitleg. Je kan je uitleven met allerhande doe-activiteiten.  
 
Het jaarthema van Open Monumentendag is ‘Erfgoed en inclusie’. Erfgoed moet toegankelijk zijn voor iedereen. We zijn allemaal verschillend: etniciteit, gender, leeftijd, religie, opleiding, inkomen,… In Raversyde ontdek je meer over hoe ze vroeger omgingen met mensen die anders waren. 

De toegang is gratis, reservatie is niet verplicht maar aangeraden. Reserveer je gratis ticket op tickets.raversyde.be.

Spaans kamp: Campo Cobertizo

Breng in ANNO 1465 een bezoekje aan het Spaans Kamp van vzw Horizon Educatief. Kom binnen in Campo Cobertizo, opgetrokken tijdens het Beleg van Oostende. In het kamp beleef je de harde discipline van het militaire kampleven via belevingsactiviteiten. Schiet met een katapult, mars als een echte piekenier of ontspan met enkele volksspelen. Beleef het leven in het Spaanse kamp en speur ondertussen naar de indringer. Kan jij de spion ontmaskeren? Deze familievriendelijke activiteiten zijn er voor iedereen.  

Open Monumentendag

Atlantikwall Raversyde | De gids vertelt

Je kan ook Raversyde Atlantikwall gratis bezoeken. Ontdek de vernieuwde batterij Aachen, een uniek WO I -bunkercomplex. Op een interactieve manier duik je in de geschiedenis, de kustverdediging en de oorlog op zee.  
 
Het gedeelte uit de Tweede Wereldoorlog, batterij Saltzwedel-neu, blijft een vaste waarde. Gidsen vertellen je meer over de nazi-doctrine en de uitsluitingsmechanismen. Volgens de nationaalsocialistische propaganda waren de Ariërs, witte West-Europeanen, meer waard dan andere rassen. Maar ook mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische patiënten pasten niet in het plaatje. Je leert meer over het programma Aktion T4 dat de zuiverheid van het Germaanse volk moest bewaken. 

Workshop affiches drukken

Propaganda en affiches waren belangrijk tijdens de oorlog. Raversyde werkt graag mee aan een wereld waar iedereen een plaats heeft. Kom daarom een affiche drukken voor een wereld zonder uitsluiting, racisme of homofobie. Een perfecte activiteit voor families met kinderen!  
 
De workshop is doorlopend en inbegrepen in je gratis reservatie van je bezoek aan Atlantikwall Raversyde. Onder voorbehoud van de maatregelen tegen Covid-19.

Open Monumentendag

Familierondleiding. Ontdekkingstocht in Batterij Aachen (WO I)

De gids neemt je mee op stap, met een tas vol objecten uit die tijd. Waarom noemen ze dat eigenlijk een batterij? Ontdek samen de verhalen achter de voorwerpen en collectiestukken.  
 
Deze speelse rondleiding is op maat van families met kinderen vanaf 6 jaar. Natuurlijk is iedereen die zich jong voelt meer dan welkom! De gids is inbegrepen in je ticket. Reserveer vooraf via tickets.raversyde.be want de plaatsen zijn beperkt. Wie op zondag reserveert om 14 uur, is automatisch ingeschreven voor de familierondleiding. 

i.s.m. Herita, vzw Het Gruuthuse Huishouden, vzw Horizon Educatief