Interviewproject

_COLLECTIEF GEHEUGEN

Large
Vandaag zijn we gesloten
Bekijk de openingsuren

 

De bevrijding van onze kust vond ongeveer 70 jaar geleden plaats. Na bijna vijf jaar oorlog kwam een einde aan de Duitse bezetting. De bewoners van de kuststreek hadden heel die tijd geleefd in het zogeheten Sperrgebiet. Omdat de kust eigenlijk de frontstreek vormde, golden in het Sperrgebiet heel wat beperkingen. De oorlog had dan ook heel wat gevolgen voor het dagelijkse leven van de kustbewoners. Niet alleen werd het strand na verloop van tijd verboden terrein, de visserij werd streng gecontroleerd, de bewegingsvrijheid werd beperkt tot enkele kilometers rond de woonplaats, er volgden verplichte evacuaties, lokale inwoners werden ingeschakeld bij de bouw van de Atlantikwall…

Vandaag wordt de groep mensen die deze periode meemaakten en erover kunnen vertellen langzaamaan kleiner.  Daarom gaf de provincie West-Vlaanderen het historisch onderzoeksbureau Geheugen Collectief de opdracht een mondeling geschiedenisproject over de Tweede Wereldoorlog aan onze kust uit te voeren. Gedurende de periode 2012-2013 interviewden historici van Geheugen Collectief 39 kustbewoners over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De resultaten van deze interviews worden gebundeld in het boek “Bezette Kust. Leven in de schaduw van de Atlantikwall”, dat vanaf juni verkrijgbaar is in de  boekhandel.

Een dergelijk project is natuurlijk nooit volledig af. Nog steeds duiken er van tijd tot tijd interessante getuigen op. Raversyde is dan ook nog altijd geïnteresseerd in getuigen die de Tweede Wereldoorlog aan onze kust meemaakten. Bent je zelf zo iemand of ken je iemand die hierover honderduit kan vertellen, aarzel dan niet om contact op te nemen.