TENTOONSTELLING 'EEN VERGETEN TIJD GEDETECTEERD'

18 JUNI - 24 SEPTEMBER 2017

ANNO 1465 _Expo gratis toegang

Tijdens de normale openingsuren

 

Terug naar activiteitenkalender

Large
Vandaag zijn we gesloten
Bekijk de openingsuren

18.06 – 24.09 _EEN VERGETEN TIJD GEDETECTEERD. METAALVONDSTEN UIT DE VLAAMSE KUSTSTREEK, 600-1100 na Chr.

RAVERSYDE ANNO 1465

_Velen zien de vroege middeleeuwen als een duistere tijd van crisis, ontvolking en culturele neergang. Deze foute opvatting geldt zeker ook voor de kuststreek, waarvan het beeld van een onbewoonbaar, overstroomd moerasgebied nu nog voortleeft.

Archeologische vondsten tonen aan dat deze reputatie volledig onterecht is. De tentoonstelling brengt voor het eerst een reeks opmerkelijke voorwerpen samen uit de verzamelingen van metaaldetectoristen uit de streek. Deze kleinoden, soms kostbaar, soms heel banaal, tonen ons het dagelijkse leven in de vroege middeleeuwen. Ze leren ons dat de bewoners van onze kust een bloeiende economie kenden, dankzij de uitgebreide schorren die ideale weidegronden voor schapen waren. Ze leverden bovendien ruiters voor het leger van de graaf van Vlaanderen en ze onderhielden goede contacten met overzeese gebieden.

En wat hebben de Vikingen met dit verhaal te maken? Kom het allemaal ontdekken op deze tentoonstelling!

Op zondag 18 juni leest auteur Katrien Vervaele om 13u30 voor aan kinderen in het kader van de tentoonstelling ‘Een vergeten tijd gedetecteerd’ in de bioscoopzaal van ANNO 1465. Daarna laat archeoloog Wouter D’Haeze de kinderen kennismaken met metaaldetectoren. Metaaldetectoristen en specialisten Roland Decock en Pieterjan Deckers zijn ook aanwezig en geven uitleg bij de archeologische vondsten. Doorlopend is er animatie door vzw Tartes et Bastons in de Middeleeuwse huizen in ANNO 1465.

 

Org.: RAAKVLAK vzw, Raversyde, Provincie West-Vlaanderen, Romeins Archeologisch Museum (RAM) - Oudenburg, Sincfala Museum van de Zwinstreek, Knokke Heist, Vrije Universiteit Brussel, Medea.

Loc.: Oudenburg: Romeins Archeologisch Museum ( RAM): 28.03 – 5.06.2017; Oostende: Raversyde - ANNO 1465: 18.06 – 24.09.2017; Knokke-Heist: SINCFALA, Museum van de Zwinstreek: 5.10 – 25.11.2017