European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022

Atlantikwall Raversyde wint European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022

Met de Batterij Aachen op Atlantikwall Raversyde (Oostende), zijn we één van de laureaten van de prestigieuze European Heritage Awards / Europa Nostra Awards. De prijs wordt uitgereikt aan uitmuntende initiatieven op het gebied van erfgoedbehoud.

De Europese Commissie en Europa Nostra hebben zojuist de 2022 winnaars bekend gemaakt van de Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Prijzen, gefinancierd door het EU Creative Europe-programma. Dit jaar, dat de 20e verjaardag van Europa's meest prestigieuze prijzen op het gebied van erfgoed markeert, zijn 30 opmerkelijke erfgoed-prestaties uit 18 Europese landen erkend in vijf categorieën. Deze categorieën sluiten aan bij de laatste ontwikkelingen en prioriteiten op het gebied van erfgoedbeleid en -praktijk in Europa. Batterij Aachen ontvangt een award in de categorie ‘Instandhouding en herbestemming’. Dit zijn uitmuntende projecten die gericht zijn op het behoud, herstel en herbestemming van cultureel erfgoed.

De prijzen werden op 26 september in Praag aan de winnaars uitgereikt tijdens de European Heritage Awards Ceremony in de onlangs gerestaureerde Staatsopera en gepresenteerd door de Eurocommissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd Mariya Gabriel en Europa Nostra's Executive President Prof. Dr. Hermann Parzinger. 

In een reactie op de bekendmaking van de 2022 winnaars verklaarde Eurocommissaris Mariya Gabriel: “Ik feliciteer alle 2022 winnaars van de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards van harte met de uitzonderlijke kwaliteit van hun werk en hun passie voor innovatie. 2022 is een bijzonder jaar, omdat we de 20e verjaardag van de Europese Erfgoedprijzen vieren, die is uitgegroeid tot de meest prominente prijs van de Europese erfgoedgemeenschap. Veel van de bekroonde initiatieven tonen ook de enorme interesse en betrokkenheid van jongeren voor ons erfgoed, onze geschiedenis en onze culturele identiteit, wat bijzonder relevant is in dit Europees Jaar van de Jeugd. Een speciale gedachte gaat uit naar de twee Oekraïense laureaten. Creative Europe, dat de Awards medefinanciert, staat voor het bevorderen van cultuur en creativiteit bij het bouwen van inclusieve en verbindende maatschappijen die gebaseerd zijn op onze Europese kernwaarden.”

Europa Nostra’s Executive President, Prof. Dr. Hermann Parzinger, stelde: “De Award-winnaars van dit jaar zijn krachtige voorbeelden van hoe ons erfgoed ons opnieuw verbindt met de natuur en ons helpt bij het creëren van een gevoel van onderlinge verbondenheid en geborgenheid. Erfgoed is bovendien een integrale bouwsteen in de ontwikkeling van een circulaire economie die een duurzame en inclusieve manier van leven ondersteunt. Ik feliciteer deze uitzonderlijke winnaars - zowel professionals als enthousiastelingen - voor hun essentiële en lovenswaardige werk.”

#EuropeanHeritageAwards #toerismevlaanderen #interreg2seas #exponanza #annoarchitecten #flandersstateofart #provinciedomeinenwvl #stadoostende

Persbericht European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022

  • Vandaag zijn we gesloten.