Provinciedomein Atlantikwall Raversyde

Provinciedomein Atlantikwall Raversyde is een uniek stukje natuurgebied nabij de zee. Een afwisselend landschap nodigt uit tot een heerlijke wandeling, fietsen, lopen en ravotten. Op Raversijde bevindt zich ook een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (V.O.C.).

Ga Op Tijdreis met het gezin, een plezante speurtocht doorheen de geschiedenis van het domein, of leef je uit op het speelpleintje of in het speelbosje Testerep, ontworpen uit recuperatiemateriaal.

Je kan de hond vrij laten lopen op de hondenspeelweide en genieten van de (gratis) fototentoonstelling opgesteld in het hele parkgedeelte.

Daarnaast vind je in het provinciedomein vier gereconstrueerde vissershuizen van het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde.
ANNO 1465 zal wegens verbouwingswerken in 2024 gesloten blijven.

In 1902 kocht Leopold II de kern van het huidige domein aan, toen begon de historiek als Koninklijk Domein. Er werden onder meer een Noors chalet en paardenstallen gebouwd. In 1906 werd het park met vijver aangelegd. Het domein, dat deel uitmaakte van de Koninklijke Schenking, werd nadien door Albert I en prins Karel stelselmatig vergroot. Tijdens WO I werd de batterij Aachen gebouwd en tijdens WO II werd de Atlantikwall uitgebouwd, beide in de duinengordel.

Na WO II nam Prins Karel intrek in het domein en breidde het park verder uit. In 1981 verkocht Prins Karel het domein aan de Belgische staat. Het domein werd vanaf de jaren 1980 door de Provincie West-Vlaanderen verdrievoudigd in oppervlakte en wordt stelselmatig uitgebouwd. Eind jaren 1990 is het zuidelijk deel van het gebied in grote mate heraangelegd, met uitbouw van de archeologische site en het recreatiepark.

In 2014 heeft de Provincie het gebied ten oosten van de Atlantikwall en ANNO 1465 volledig heringericht als natuurgebied. De uitgestrekte graslanden werden hersteld en er kwam meer groen, bos- en waterpartijen. Men voorzag attractieve wandel- en fietspaden, een speelweide met speeltoestellen en later ook een hondenweide. De oude recreatieve zone en oostelijke parking verdwenen. Eind januari/ begin februari 2015 werden 20.000 nieuwe planten aangeplant, waaronder 15.500 bomen. Deze krijgen sindsdien de ruimte om te groeien.

  • Vandaag zijn we open
    van 10:30 tot 18:00
    Last entry at 4:15 pm