Batterij Aachen

De Batterij Aachen is de enige Duitse kustbatterij uit WO I waarvan nog voldoende bouwwerken overblijven om een mooi en volledig beeld te schetsen van de Duitse kustverdediging in 1914-‘18.

De Batterij Aachen werd gebouwd in het toenmalig Koninklijk Domein in Raversijde. Het domein werd opgericht door Koning Leopold II in 1903. Op 8 januari 1915 startte de bouw van de batterij. Eind april 1915 was ze operationeel. Nu nog herken je de vier geschutbeddingen, met aan weerszijden een observatiebunker. De westelijke observatiebunker diende eveneens als commandopost. Bovendien werd ze na verloop van tijd mede gebruikt door de Batterij Deutschland in Bredene. Bij deze observatiepost vind je nu nog de oorspronkelijke telemeter, die gebruikt werd om de afstand tot de mogelijke doelwitten op zee te bepalen. De kanonnen werden onder zware stalen koepels geplaatst om het geschut te beschermen. De geschutstellingen waren door middel van een smalspoorweg verbonden met de verschillende munitieruimtes, die goed verstopt zaten in de duinen. Ook een stukje loopgracht en de bomvrije schuilplaats, bleven bewaard. De houten gebouwen, waaronder manschappenverblijven, een officierenverblijf, een wachtpost en een EHBO-post, zijn verdwenen.

Bij de ingang van de batterij, langs de Duinenstraat, bevond zich één van de drie waterputten. Er werd hiervoor een klein monument gebouwd dat de naam kreeg van de beschermheilige van de artilleristen: heilige Barbara. Deze ‚Barbara Brunnen‘ tref je vandaag nog aan. Een andere ingang bevond zich aan de Zeedijk. Op dezelfde plaats is er nog altijd een poort.

Barbara Brunnen

Na de oorlog en de dood van Albert I kreeg z‘n zoon, Prins Karel, interesse in het Koninklijke Domein. Het was pas na zijn regentschap, in 1950, dat hij er zich definitief vestigde. Het is dankzij hem dat Batterij Aachen (WO I) en de andere constructies uit WO II zo uitzonderlijk goed bewaard bleven. Hij zorgde ervoor dat er niets werd afgebroken, waardoor alles na zijn overlijden gerestaureerd kon worden.

  • Vandaag zijn we open
    van 10:30 tot 18:00
    Laatste toegang om 16:15