Batterij Saltzwedel Neu

Historiek

Large
Vandaag zijn we gesloten
Bekijk de openingsuren

 

De Batterij Saltzwedel Neu behoorde tot de Marine Artillerie Abteilung 204 die aan onze kust meerdere batterijen telde.

Zoals vele andere batterijen dankt de batterij haar naam aan een bekende of  belangrijke figuur uit de Duitse geschiedenis. In dit geval gaat het hier om de duikbootcommandant Reinhold Saltzwedel uit de Eerste Wereldoorlog.

In de jaren 1941 en 1942 werd de batterij volledig uitgebouwd. Zij bestond uit een centrale observatie- en commandopost, vier geschutstellingen en twee bunkers met veldgeschut dat de flanken moest verdedigen. Er was luchtafweer aanwezig en de batterij beschikte over twee tot drie zoeklichten. Radarinstallaties waren niet voorzien. De soldaten sliepen in personeelsbunkers en verbleven overdag in barakken. De bouwwerken werden onderling met elkaar verbonden door een stelsel van loopgangen.

De meeste van deze elementen zijn nog aanwezig en open voor bezoek. De artilleriestukken kregen opnieuw een plaats in de oude stellingen. Veel bunkers werden gerestaureerd en opnieuw ingericht met authentiek materiaal.

De Batterij Saltzwedel Neu is een schoolvoorbeeld van de Atlantikwall. Door haar goede staat van conservatie kan zij geteld worden onder de belangrijkste Europese Musea die gespecialiseerd zijn in versterkingswerken.