Natuurpark

Het NATUURPARK in Raversyde is een pareltje aan de kust, met een veelheid aan fauna en flora, prachtige waterpartijen en verborgen historische plekjes. Een 50 hectare grote groene long. De ideale plaats om een frisse neus te halen, uit te waaien en volledig tot rust te komen. Het is een uniek stukje natuurgebied nabij de zee. Een afwisselend landschap nodigt uit tot een deugddoende wandeling; je kan er fietsen, lopen, spelen en vooral genieten. Of je nu houdt van rust en stilte, of net van een vriendelijke knik naar een mede-bezoeker, je vindt het hier allemaal.

Op Raversyde bevindt zich eveneens een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren (V.O.C.). Een bezoekje waard.

In 1902 kocht Leopold II de kern van het huidige domein aan, toen begon de historiek als Koninklijk Domein. Er werden onder meer een Noors chalet en paardenstallen gebouwd. In 1906 werd het park met vijver aangelegd. Het domein, dat deel uitmaakte van de Koninklijke Schenking, werd nadien door Albert I en prins Karel stelselmatig vergroot. Tijdens WO I werd de batterij Aachen gebouwd en tijdens WO II werd de Atlantikwall uitgebouwd, beide in de duinengordel.

Na WO II nam Prins Karel intrek in het domein en breidde het park verder uit. In 1981 verkocht Prins Karel het domein aan de Belgische staat. Het domein werd vanaf de jaren 1980 door de Provincie West-Vlaanderen verdrievoudigt in oppervlakte en wordt stelselmatig uitgebouwd. Eind jaren 1990 is het zuidelijk deel van het gebied in grote mate heraangelegd, met uitbouw van de archeologische site en het recreatiepark.

In 2014 richtte de Provincie het gebied ten oosten van de Atlantikwall en ANNO 1465 volledig herin als natuurgebied. De uitgestrekte graslanden werden hersteld en er kwam meer groen, bos- en waterpartijen. Men voorzag attractieve wandel- en fietspaden, een speelweide met speeltoestellen en later ook een hondenweide. De oude recreatieve zone en oostelijke parking verdwenen. Eind januari/ begin februari 2015 werden 20.000 nieuwe planten aangeplant, waaronder 15.500 bomen. Deze krijgen sindsdien de ruimte om te groeien.