DE KUST. 4 AUGUSTUS 1945. DE ZOMER VAN DE VRIJHEID

In het boek vindt u een panorama van de volledige kust, op 4 augustus 1945 gefotografeerd door een Amerikaans verkenningsvliegtuig. 
Deze unieke fotoreeks brengt in een momentopname een prachtig tijdsbeeld, een panorama van de volledige Belgische kust. Het zijn beelden van een toeristische regio waar niet alleen de wonden van de oorlog zichtbaar zijn maar ook – en vooral – de getuigen van een in 1940 abrupt tot stilstand gekomen toeristische ontwikkeling én de nog relatief onaangetaste landschappelijke rijkdom van duinen en polders.  De uiterst gedetailleerde foto’s tonen de baders in zee, de zonnekloppers en de eerste al heropgebouwde terrassen, zelfs de zandkastelen... De stranden, de duinen, de zeedijken en ook het achterland zijn nog bezaaid met wat nog rest van de Atlantikwall. Een Atlantikwall die ook in België veel ingrijpender was dan de meeste mensen vandaag nog weten. Het uitzonderlijke fotopanorama toont niet alleen de overbekende ‘highlights’, ‘de postkaarten’ van de Belgische kust. De foto’s tonen ook de ‘witruimte’ in en tussen de badplaatsen: onbebouwde stukken zeedijk, duinen met verspreid liggende villa’s en ongerepte polder- en duinengebieden.

De hoofdmoot van dit boek bestaat uit 83 groot afgedrukte luchtfoto’s. Om de foto’s en de haarscherpe details van de opnames zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen kozen we voor een uitzonderlijk groot formaat zodat elke luchtfoto’s op een dubbele pagina van 38 cm hoogte en 60 cm breedte afgedrukt kon worden; allemaal samen een panorama van ca. 50 meter.
Hoe deze unieke luchtfoto’s tot stand zijn gekomen en wat hun belang is lees je in de inleiding. Daarin beschrijven Birger Stichelbaut en Wouter Gheyle ook hoe ingrijpend de bouw van de Atlantikwall was voor elke badplaats. In een tweede tekst brengt Jeroen Cornilly het verhaal van 100 jaar kusttoerisme en -architectuur.
Naar de gedetailleerde loepzuivere foto’s kan men blijven kijken. In die zin is dit een interactief boek. Daarom helpen de auteurs doorheen het boek de lezer op weg met een selectie van zo’n 800 herkenningspunten, hotspots die via coördinaten op de foto’s teruggevonden kunnen worden: belangwekkende militaire structuren, hotels, villa’s, toeristische infrastructuur, bijzondere architectuur of een ‘oorlogsverhaal’ over konvooien, radars, dichtgemetselde villa’s … Elke bladzijde is maakwerk. De hotspot pagina’s van elke badplaats worden bovendien geïllustreerd met tientallen foto’s van het toeristisch leven in de jaren 1925 tot kort na de oorlog en van de Duitse Atlantikwall in elke badplaats.
Wat de lezer uit de luchtfoto’s haalt is afhankelijk van de bril waarmee hij kijkt. Archeologen, geografen, natuurkundigen, militaire historici, erfgoedliefhebbers, architectuurspecialisten en niet te vergeten de bewoners van de kustgemeenten en de toeristen die er graag vertoeven of er een tweede verblijf hebben … allemaal hebben ze hun perspectief, hun eigen blik, hun eigen verhaal.

Auteurs: Birger Stichelbaut, Wouter Gheyle, Jeroen Cornilly en Mathieu de Meyer
Het boek is een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen – Atlantikwall Raversyde, de Ugent vakgroep Archeologie en Tijdsbeeld uitgeverij.
264 p, hardcover,  groot formaat 38 x 30 cm, TIJDSBEELD uitgeverij

Het boek kan je oa. kopen in de shops van Raversyde, Duinpanne, het Zwin en het Tolhuis en via de webshop. De prijs is 59,90 euro.